Els museus són, avui més que mai, centres amb una vocació i una missió educativa declarada. Aquesta funció educativa s'estén a tots els públics que els visiten, i fins i tot a aquells que no hi accedeixen.
Per això, els plantejaments educatius dels museus i la tasca dels educadors i educadores comporten una complexitat específica, que no sempre troba uns referents conceptuals ben estructurats.
Durant els darrers anys, les competències han entrat amb força en els esquemes de l'educació formal. Per bé que no ho han fet de la mateixa manera en el camp dels museus, tant en el rerefons conceptual com en l'elaboració d'activitats didàctiques, són molts els elements del plantejament competencial que enllacen amb la concepció educativa dels museus.
Les quartes jornades han abordat idees i tècniques per enriquir el disseny i la posada en escena d'activitats educatives per als diferents públics, tot introduint-hi les aportacions que la mirada de les competències pot fer en aquest sentit.
Els contextos educatius significatius posen en joc tres accions al mateix temps: fer, pensar i comunicar. Des del llenguatge com a principal vehicle de construcció de coneixement fins al gest com a expressió emotiva, la comunicació és un aspecte clau de l'aprenentatge i l'eix d'aquesta edició de les jornades.
D'altra banda, la diversitat de modalitats comunicatives que conflueixen en una mateixa activitat educativa és molt gran. Algunes són intencionades, d'altres fortuïtes però controlades. No obstant això, l'atzar té també un paper rellevant en la comunicació i, de retruc, en el desenvolupament de cada sessió amb els visitants del museu.
Comunicació i atzar seran, doncs, els eixos de les jornades.
Aquestes jornades tenen la finalitat d'estimular l'evolució de les propostes educatives dels museus i centres de ciències com a entitats afavoridores de l'alfabetització o, més apropiadament, la formació científica de la ciutadania.
Les característiques de les activitats dels museus i centres de ciència tenen un element comú en el diàleg entre raó i emoció, qüestió que és consubstancial també a la ciència mateixa. És des d'aquesta perspectiva que s'ha vertebrat un programa de treball al voltant de la seducció, entesa com el resultat d'aquest diàleg.
La seducció, a més de ser un punt de partida motivador, és una eina per tal que els museus i centres de ciència inspirin en el públic canvis en la forma de veure el món.
El programa d'aquestes primeres jornades es basa en la pràctica reflexiva a partir de grups de treball dinamitzats per experts i amb conferències-marc per tal de conèixer els elements clau que influeixen a l'hora de desenvolupar la nostra tasca.
Amb la referència dels principis de la ciència contemporània, posarem l'accent en la creativitat, l'impacte emocional i la vivència interessant; analitzarem la diversitat de formacions i actituds del professorat, plantejarem el paper mediador dels educadors i enfocarem l'actuació envers les persones amb necessitats educatives especials.